Next Level Nieuwsflits - week 19

Reorganiseren, hoe doe je dat?

De persconferentie van gisteravond biedt werkgevers hopelijk weer perspectief. Voor sommige werkgevers komt de versoepeling echter te laat. Zoals Marlieke vorige week al deelde op haar LinkedIn, went een ontslag nooit. Maar een reorganisatie betekent ook dat het bedrijf weer een volgende stap kan zetten. Het bedrijf kan weer gaan groeien.  

Een reorganisatie is het inkrimpen van het personeelsbestand op grond van bedrijfseconomische omstandigheden. Dit kan een slechter wordende financiële situatie zijn of werkvermindering door het wegvallen van klanten, maar ook organisatorische veranderingen die ervoor zorgen dat inkrimpen van het personeelsbestand noodzakelijk is. Rode cijfers zijn hiervoor géén vereiste. De werkgever moet zijn bedrijf namelijk zo kunnen inrichten dat het voortbestaan daarvan ook op langere termijn verzekerd is.

Voor het succesvol uitvoeren van een reorganisatie is juridische kennis vereist, evenals strategisch inzicht. Tijdens de reorganisatie staan vooral de werknemers centraal. Er zijn werknemers die mogen blijven na een reorganisatie om verder te bouwen aan de volgende stap van het bedrijf, maar ook werknemers waarvan gedwongen afscheid wordt genomen. Voor beide groepen is coaching en begeleiding van belang.

Juridisch
Een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen kan op twee manieren. De werkgever kan een ontslagaanvraag indienen bij het UWV of de werkgever kan de werknemer een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Bij een ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen zijn de volgende punten van belang:

  • Het moet gaan om structureel verval van arbeidsplaatsen, ten minste voor een periode van 26 weken.
  • Herplaatsing van de werknemer in een passende functie, eventueel met behulp van scholing, is niet mogelijk.
  • De ondernemingsraad moet in de gelegenheid gesteld worden om advies te geven over de ontslagaanvraag.
  • De ontslagvolgorde wordt grotendeels bepaald door het afspiegelingsbeginsel.
  • Een beroep op de NOW regeling in samenhang met een ontslagaanvraag zorgt voor een forse vermindering van de subsidie.

Career Next Level
Als vast komt te staan dat een reorganisatie onvermijdelijk is, is de kans groot dat er gedwongen werknemers moeten vertrekken. De kunst is dan om niet alleen afscheid te nemen van werknemers, maar ze ook te begeleiden bij een volgende stap in hun loopbaan. Dit kan door middel van een loopbaantraject, onder leiding van een consultant van Putmans Next Level.

We leren jouw werknemer om regie te nemen op dit traject. Vanuit een stevige profilering (wie ben ik en wat kan ik?), wordt gewerkt aan een doelstelling (wat wil ik?). Jouw werknemer krijgt inzicht in de eigen drijfveren en talenten, waarna we ons richten op het voeren van waardevolle netwerkgesprekken die leiden tot resultaat. Dat doen we onder andere door een passende doelmarkt in kaart te brengen met die bedrijven of instellingen die voor de werknemer interessant zijn.

Ondertussen besteden we aandacht aan het CV, het schrijven van een motivatiebrief en het gebruik van LinkedIn. Uit ervaring weten we dat juist de combinatie van bovenstaande factoren met een flinke focus op het voeren van netwerkgesprekken de doorlooptijd van een succesvolle zoektocht met 50 procent verkort.

Putmans Next Level bundelt krachten
Bij Putmans Next Level vinden we het belangrijk dat de werkgever en de werknemers de aandacht krijgen die noodzakelijk is bij een reorganisatie. Ook door een reorganisatie kan jouw bedrijf weer naar een volgende stap groeien. Het Putmans Next Level  team bestaat uit consultants op het gebied van arbeidsrecht, maar ook op het gebied van coaching en loopbaanbegeleiding die samen met jou ervoor willen zorgen dat jij een reorganisatie de baas blijft!
 
Behoefte aan meer informatie of een adviesgesprek op maat? Neem dan contact met ons op via 040 255 33 77 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.