Next Level Nieuwsflits - week 25

Wijs op reis!

Gisteren is de versoepeling van de reisadviezen van veel Europese landen ingegaan. Met de zomervakantie in het vooruitzicht, vragen veel werkgevers zich af waar ze rekening mee moeten houden indien werknemers naar het buitenland op vakantie gaan. In deze nieuwsflits behandelen we de meest gestelde vragen van werkgevers.
 
Mag mijn werknemer op vakantie binnen Europa?
Een werknemer mag op vakantie naar een land met reisadvies code geel. Code geel houdt in dat reizen naar deze landen verantwoord is, maar dat er maatregelen van kracht blijven om het coronavirus tegen te gaan. Als werkgever mag je dus niet een vakantie verbieden enkel en alleen om de reden dat de werknemer op vakantie gaat naar een land met reisadvies code geel. Je kunt werknemers er vooraf op te wijzen dat het echter verstandig is om het overheidsadvies op te volgen en dus in Nederland te blijven. Een land kan namelijk op elk moment besluiten om de grenzen weer op slot te gooien.
 
Wat als mijn werknemer op vakantie ziek wordt?
Als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt, dient de werknemer zich zo snel mogelijk bij de werkgever ziek te melden volgens de verzuimvoorschriften van werkgever. De resterende vakantiedagen worden dan als ziektedagen aangemerkt. Indien je in het verzuimprotocol hebt opgenomen dat er tijdens ziekte in het buitenland een dokterverklaring overhandigt moet worden, kun je deze verklaring bij de werknemer opvragen om vast te stellen dat de werknemer ziek is geworden.
 
Wat als mijn werknemer op vakantie gaat naar een land met reisadvies code oranje?
Voor landen met reisadvies code oranje geldt dat reizen alleen is toegestaan indien de reis noodzakelijk is. Vakantiereizen worden daarom afgeraden. Het is voor werkgevers van belang om werknemers vooraf te informeren om niet naar deze landen af te reizen. Overigens geldt voor deze landen dat werknemers na de vakantie in veel gevallen uit voorzorg veertien dagen in quarantaine moeten.  
 
Op de vraag of een werknemer recht op loon heeft indien hij ziek wordt tijdens vakantie in een land met code oranje, is nog geen sluitend antwoord. Ditzelfde geldt voor de loondoorbetaling wanneer de werknemer na thuiskomst van een vakantie in een land met code oranje in quarantaine moet. Wettelijk gezien is de werkgever verplicht om het loon van de werknemer door te betalen indien de werknemer niet kan werken, tenzij dit voor rekening van de werknemer komt. Ons advies is daarom om werknemers vooraf schriftelijk af te raden om naar deze landen op vakantie te gaan. Indien de werknemer dan toch besluit om naar een van deze landen af te reizen, aanvaardt hij het risico dat dit gevolgen heeft voor zijn loondoorbetaling. Vooral in de situatie waar de werknemer vooraf weet dat hij bij thuiskomst in quarantaine moet, kan worden gesteld dat dit voor rekening van de werknemer komt. Uiteraard kun je als werkgever met je werknemer in overleg afspreken dat de werknemer zijn vakantiedagen, ATV uren of onbetaald verlof inzet.
 
Wat als de partner of huisgenoot van werknemer klachten krijgt?
Hier blijft het advies van het RIVM ongewijzigd. De werknemer dient dan ook thuis te blijven. In eerste instantie zorgt de werkgever er voor dat de werknemer thuis kan werken en heeft de werknemer recht op loon. Indien het voor de werknemer niet mogelijk is om thuis te werken, geldt dat dit niet in de risicosfeer van werknemer ligt en heeft de werknemer ook recht op loon. De werkgever kan de loonkosten van werknemers bij een omzetvermindering van minimaal 20% gedeeltelijk gesubsidieerd krijgen door een beroep te doen op de NOW regeling.
 
Wij houden de updates omtrent het reizen naar het buitenland nauwlettend in de gaten. Heb je behoefte aan een advies op maat of ben je benieuwd naar de gevolgen van het reizen naar het buitenland in combinatie met de NOW regeling? Bel dan 040 255 33 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..