Next Level Nieuwsflits - week 46

BOM ONDER ZZP CONTRACTEN

Op 6 november heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan over de beoordeling van de arbeidsrelatie bij zzp’ers. Kort gezegd heeft de Hoge Raad bepaald dat de uitvoering van de overeenkomst van opdracht leidend is en niet wat partijen onderling in de overeenkomst hebben afgesproken. In deze nieuwsfits gaan wij in op de gevolgen van deze uitspraak voor de praktijk.

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst?
Volgens de wet is er sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer er aan drie voorwaarden is voldaan:

  1. De werknemer verricht persoonlijk arbeid, gedurende een zekere tijd.
  2. De werkgever betaalt loon.
  3. Er is sprake van een gezagsverhouding.

Zodra er sprake is van een arbeidsovereenkomst heeft de werknemer enkele beschermende rechten. Denk aan het recht op het wettelijk minimumloon en minimum aantal vakantiedagen, doorbetaling tijdens ziekte, transitievergoeding en ontslagbescherming.
 
De zzp’er
Een zzp’er is niet in loondienst en sluit met zijn opdrachtgever een overeenkomst van opdracht. De zzp’er heeft de bovengenoemde beschermende rechten daarom niet. In de praktijk zien we dat een overeenkomst van opdracht regelmatig leidt tot schijnzelfstandigheid. Het kan aantrekkelijk zijn om in plaats van mensen in dienst te nemen met zzp’ers te werken in plaats, omdat je bij een zzp’er geen sociale premies of belastingen hoeft af te dragen.
 
Hoge Raad
In de praktijk komt het regelmatig voor dat een zzp’er van mening is dat hij werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst in plaats van een overeenkomst van opdracht. Voorheen keek de rechter naar de bedoeling van partijen en de drie voorwaarden. Bij de bedoeling van partijen werd gekeken naar welke intentie partijen hebben bij het aangaan van de overeenkomst, de feitelijke uitvoering van de overeenkomst en de maatschappelijke positie van partijen. Dit werd in onderlinge samenhang beoordeeld.

Uit de uitspraak van de Hoge Raad volgt dat enkel en alleen de feitelijke uitvoering bepaalt of de overeenkomst voldoet aan de drie voorgenoemde voorwaarden en er dus sprake is van een arbeidsovereenkomst. In de praktijk wordt vaak in een overeenkomst van opdracht opgenomen dat partijen uitdrukkelijk niet de bedoeling hebben om een arbeidsovereenkomst aan te gaan. Deze zin heeft door de uitspraak van de Hoge Raad geen toegevoegde waarde meer. De wet (en dus de praktijk) bepaalt namelijk of je een arbeidsovereenkomst hebt, niet (meer) de partijen zelf. Dit zorgt ervoor dat zzp’ers die van mening zijn dat ze in loondienst zijn op grond van de feitelijke omstandigheden de beschermende rechten van werknemer kunnen vorderen.  

Heb je nog vragen over zzp’ers en de overeenkomst van opdracht? Of probeert een van jouw zzp’ers een dienstverband te claimen? Neem dan contact met ons op en onze arbeidsjurist zal jou verder helpen. Bel naar 040 255 33 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..