Next Level Nieuwsflits - week 51

HAPPY BIRTHDAY: DE WET ARBEIDSMARKT IN BALANS BESTAAT EEN JAAR

Het is bijna een jaar geleden dat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking is getreden. Vooral de gewijzigde regels voor oproepkrachten zorgden voor uitdagingen bij werkgevers. Hoe is dat een jaar later?

De wijzigingen

Per 1 januari 2020 gelden de volgende regels voor oproepkrachten:

  • Een minimale oproeptermijn van vier dagen.
  • De opzegtermijn voor oproepkracht met een nulurencontract bedraagt vier dagen.
  • Steeds als de oproepovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd wordt er aanbod vaste arbeidsomvang gedaan.

Aanbod vaste arbeidsomvang

Werkgevers zijn verplicht om oproepkrachten steeds als ze twaalf maanden in dienst zijn een aanbod voor vaste arbeidsomvang te doen. Het aanbod is gebaseerd op de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande twaalf maanden (= de referteperiode). Het aanbod moet telkens in de dertiende maand aangeboden worden, schriftelijk of elektronisch. 

Accepteert de oproepkracht het aanbod, dan is er niet langer sprake van een oproepovereenkomst. Accepteert oproepkracht het aanbod niet, dan blijft de arbeidsovereenkomst op oproepbasis en moet de werkgever na iedere periode van twaalf maanden opnieuw een aanbod voor een vaste arbeidsomvang doen. Wanneer de werkgever geen aanbod doet, heeft de oproepkracht recht op niet-genoten loon vanaf de uiterlijke datum waarop de werkgever het aanbod had moeten doen. Dit betekent dat de oproepkracht recht op loon heeft  over de uren die de oproepkracht zou hebben gehad indien het aanbod door de werkgever was gedaan en was aanvaard door de oproepkracht.

Een jaar later

Het aanbod vaste arbeidsomvang moet elke twaalf maanden gedaan worden. Dit betekent dat alle oproepkrachten die in januari 2020 een aanbod hebben gehad en dit niet hebben aanvaard, wéér een aanbod vaste arbeidsomvang in januari 2021 dienen te ontvangen.

Wetswijziging

Na inwerkingtreding van de WAB is onduidelijkheid ontstaan over dit aanbod, omdat er geen wettelijke regel is die de ingangsdatum van de vaste arbeidsomvang bepaalt. Om deze reden komt er een wetswijziging die op 1 juli 2021 ingaat. Er komt een uiterlijke ingangsdatum van het aanbod, namelijk twee maanden nadat de arbeidsovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd. Dit betekent  dat de vaste arbeidsomvang uiterlijk per de eerste dag van de 15e maand moet ingaan, indien de oproepkracht het aanbod aanvaardt. Vanaf dat moment heeft de oproepkracht dus recht op dat vaste aantal uren en daarmee op betaling van loon over dat aantal uren.

Daarnaast wijzigt de termijn waarbinnen het aanbod kan worden aanvaard. Deze termijn wordt één maand. Dit was ‘’minimaal’’ een maand.

Ondanks dat deze wetswijziging pas op 1 juli 2021 ingaat, kun je deze richtlijnen al gebruiken voor het aanbod dat je de oproepkrachten gaat doen.

Heb je nog vragen over de regels rondom oproepkrachten?  Neem dan contact met ons op via 040 255 33 77 of mail naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..