Waarom veranderen als ontwikkelen juist veel beter is?

Je kent de uitspraak vast wel: “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”. Verandering is de enige constante in de wereld, daar is geen twijfel over mogelijk. Vandaag de dag moeten bedrijven meer dan ooit inspelen op veranderingen in de maatschappij. De meeste veranderprocessen zijn gerelateerd aan economische of technische aspecten. Echter bepalen de menselijke aspecten of het proces zal slagen. Dát is precies waar verandering regelmatig op stuk loopt. Verandering is een heel hip begrip geworden, maar medewerkers willen niet altijd meegaan met een verandering. Hoe komt dit? En hoe kun jij je medewerkers motiveren zodat ze toch openstaan voor een verandering?

Het antwoord is simpel. Veranderingen worden vaak geïntroduceerd door medewerkers in leidinggevende functies. Denk bijvoorbeeld aan het managementteam. Medewerkers worden vaak niet betrokken bij de totstandkoming van een verandering, maar worden alleen geïnformeerd over de verandering die komen gaat. Vaak vragen medewerkers zichzelf af waarom er een verandering moet plaatsvinden. Het gaat toch goed zoals het gaat. De ervaring leert dat mensen wel willen en kunnen veranderen, maar dat zij niet zomaar, zonder context of inspraak, mee willen gaan in een verandering. Kortom, de manier waarop je een verandering brengt is van groots belang. Hoe? Stap weg van het woord veranderen. Ook al is het nog zo hip, medewerkers willen er vaak niets van weten. In plaats daarvan kun je het veel beter over ontwikkelen hebben.

Ontwikkelen klinkt voor medewerkers vaak veel minder spannend. Dit komt doordat bij ontwikkelen vaak wordt gedacht aan verbetering van bestaande activiteiten, terwijl bij verandering wordt gedacht aan het vervangen van de bestaande activiteiten. Medewerkers kunnen daar onzeker van worden, omdat ze bijvoorbeeld de vaardigheden niet bezitten om mee te kunnen gaan met een verandering. Daarom is het als leidinggevende belangrijk om jezelf de volgende vraag te stellen: “Willen we echt veranderen of gaan we juist inzetten op een verdere ontwikkeling van de organisatie en de medewerkers?” Bij Putmans Next Level geloven wij in het laatste.

Ontwikkel de talenten van je medewerkers! Op die manier krijg je betrokken en bevlogen medewerkers die trots zijn op hun bijdrage. Op het moment dat het individu ontwikkelt, zal het team en de organisatie mee ontwikkelen. Maar hoe zorg je er dan voor dat het individu zich gaat ontwikkelen? Wij geloven in ontwikkelgesprekken als hét middel om in te zetten op ontwikkeling. In plaats van ieder jaar de gesprekscyclus te doorlopen en daarbij de standaard lijstjes af te vinken, ga je PUUR inzetten op de ontwikkeling van de medewerkers. Samen met de medewerker ga je een ontwikkeltraject voor het komende jaar opstellen gericht op de ontwikkeling van het individu maar vervolgens ook op die van de organisatie. Wij zijn er van overtuigd dat de resultaten hierdoor  verbeteren waardoor de resultaten uit het verleden toch een garantie kunnen bieden voor de toekomst.

Wil jij met jouw bedrijf ook inzetten op de ontwikkeling van het individu? Neem dan contact met ons op via 040 255 33 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.