Internationale dag van de vriendschap

Vandaag vieren wij de Internationale Dag van de Vriendschap. Deze dag is op initiatief van de Verenigde Naties in het leven geroepen en staat in het teken van de rol die vriendschap speelt in het bevorderen van de vrede. Ook op de werkvloer ontstaan vaak vriendschappen. Niet gek natuurlijk aangezien je vaak meer tijd doorbrengt met je collega’s dan met je vrienden en familie. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van vriendschappen op de werkvloer?

Betrokkenheid en werkgeluk

Goede sociale verhoudingen in de werksituatie zorgen bij medewerkers onder andere voor meer betrokkenheid bij de organisatie. Betrokken medewerkers willen graag een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen en doelstellingen van de organisatie. Samen met collega’s streven zij naar optimale prestaties wat vervolgens weer bijdraagt aan het werkgeluk van de medewerkers. Goede sociale verhoudingen zorgen voor een laagdrempelige manier van communicatie tussen medewerkers en bovendien ontstaat er meer open- en eerlijkheid in de werksituatie. Dit zorgt bij medewerkers voor creatievere ideeën en oplossingen. Verder kan een vriendschappelijke relatie ook dienen als uitlaatklep om stress te voorkomen omdat onderlinge knelpunten over het algemeen makkelijker gedeeld worden.

Bevordert de samenwerking

Vriendschap op het werk zorgt ervoor dat collega’s sneller op elkaar afstappen en dat ze makkelijker met elkaar in gesprek gaan. Hierdoor kan er sprake zijn van een betere uitwisseling van werk gerelateerde informatie waardoor collega’s beter op de hoogte zijn van elkaars werkzaamheden, opdrachten en projecten. Vriendschap kan ook de samenwerking tussen collega’s bevorderen omdat ze elkaar goed kennen en weten hoe ze elkaar het beste kunnen benaderen. Hierdoor kunnen de prestaties van de organisatie uiteindelijk verbeteren.  

Het realiseren van vriendschappen

De sleutel voor vriendschappelijke relaties op het werk is: geef! Dit kan een medewerker doen door af en toe wat tijd te steken in het verlenen van een gunst aan een collega. Een tip: probeer iedere week wat tijd vrij te maken voor een collega door hem of haar te helpen zonder dat je daarvoor iets terug verwacht. Dit soort vriendschappelijke gebaren zorgen voor een betere werksfeer en een hogere productiviteit van zowel jouzelf als je collega.

Heb jij op het werk een vriendschap opgebouwd met een collega? Vandaag is dé dag om die collega een extra blijk van waardering te geven. Maar focus je niet alleen op de collega’s met wie je de afgelopen jaren een vriendschap hebt opgebouwd. Stap ook eens af op die collega die je eigenlijk niet zo vaak spreekt. Voor je het weet heb je nog meer vrienden om je werkgeluk mee te delen.

Heb jij vragen over vriendschappen die zijn ontstaan op de werkvloer of ben je benieuwd naar hoe jij de betrokkenheid onder de werknemers vergroot? Neem dan contact met ons op. Bel naar 040 255 33 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.