Next Level Nieuwsflits - Technificent, de helpende hand van de TU/e

Door de huidige krappe arbeidsmarkt, zien wij dat voor veel bedrijven het binden en boeien van nieuw en huidig personeel steeds belangrijker wordt. Omdat vooral de technische sector hierin grote moeilijkheden ervaart, heeft een van onze relaties een passende oplossing gevonden. Wij geloven in de kracht van ondernemerschap en samenwerking, in deze nieuwsflits laten wij hen dan ook graag aan het woord!

Technificent, de helpende hand van de TU/e
 
Wie de actualiteiten volgt krijgt al gauw de indruk dat het niet zo best gesteld is op de technische arbeidsmarkt. Terwijl het aantal vacatures in de techniek toeneemt, groeit het tekort aan technici. Het UWV geeft aan dat de komende jaren de behoefte aan vakmensen in de techniek onverminderd blijft. Medio 2018 stonden er in de regio Zuidoost Brabant ruim 3.000 technische vacatures voor hoger opgeleiden open. Door het groeiend tekort aan techneuten wordt de concurrentie tussen bedrijven voor het aantrekken van afgestudeerde techneuten alleen maar heviger. De zogenaamde war for talent. Dat geldt zeker voor de door techniek gedreven Brainport regio, waar de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) sinds 2018 door gebrek aan overheidsmiddelen noodgedwongen een numerus fixus handhaaft. Tegelijkertijd wordt studeren voor de student steeds duurder o.a. door studieleningen en hogere rentes. Tijd voor actie dus!
 
Technificent is een onderdeel van de TU/e en heeft als doel bedrijven en studenten al voor hun afstuderen aan elkaar te verbinden. Dit doen ze o.a. door het faciliteren van bijbanen, met ruim 10.000 studenten binnen handbereik biedt dit volop kansen voor studenten en bedrijven in de Brainport Regio. Door de bijbanen hebben studenten de mogelijkheid om al tijdens hun studie relevante werkervaring op te doen en tegelijkertijd geld te verdienen. Bedrijven kunnen de studenten van de TU/e op verschillende manieren inzetten binnen hun organisatie:
 
Technische opdracht
Bedrijven kunnen een technische opdracht neerleggen bij de studenten. Technificent heeft een brede klanten doelgroep. Dit betekent dat het ook voor niet technische organisaties mogelijk is om een opdracht bij Technificent neer te leggen. Zo lang de opdracht maar technisch van aard is. Zo kan bijvoorbeeld ook een marketing bureau bij hen aankloppen als zij hun processen willen analyseren of een nieuwe website willen ontwikkelen.
 
Multidisciplinaire teams
Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om een multidisciplinaire team in te zetten voor grotere of complexere projecten. Bedrijven worden dan in staat gesteld om zelf een team samen te stellen op basis van de disciplines, die zij nodig hebben.
 
Fulltime posities
Een andere mogelijkheid is om meerdere studenten in te zetten die gezamenlijk een fulltime functie bekleden. Soms staat een functie dusdanig lang vacant dat het problemen kan opleveren voor de bedrijfscontinuïteit. Of kiezen bedrijven er bewust voor om een functie niet permanent in te vullen. De studenten van Technificent kunnen dan de nodige flexibiliteit bieden.

Bijkomend voordeel voor zowel studenten als bedrijven is dat zij al vóór het afstuderen met elkaar vertrouwd raken. Dit kan voor de studenten resulteren in een leuke stage opdracht of zelfs een fulltime baan na afronding van hun studie. Voor bedrijven is dit een ideale gelegenheid om te werken aan hun Employer Branding door Personal Branding. Naast een praktische stap is het inzetten van studenten voor bedrijven, ook een strategische keuze.
 
Over Technificent
Sinds de start van Technificent hebben zij ruim 2000 TU/e studenten weten te mobiliseren op hun online platform en groeit het platform met gemiddeld 100 nieuwe studenten per maand. Het platform is opgericht met als doel studenten en bedrijven met elkaar te verbinden. Daarnaast helpen zij studenten bij hun arbeidsmarktoriëntatie. Inmiddels heeft Technificent meer dan 200 studenten aan een relevante (bij)baan geholpen. Het unieke aan Technificent is dat zij ook ‘groen ondernemer’ zijn. Als onderdeel van EuFlex en als dochteronderneming van de TU/e, vloeit de winst van Technificent weer terug naar de TU/e. De winst wordt vervolgens geïnvesteerd in onderzoek en onderwijs. Hier heeft de TU/e, de student en uiteindelijk ook de gehele Brainport Regio baat bij!

Heb je nog vragen of wil je graag partner worden van Technificent? Neem dan contact op met Euflex Technificent via 040 - 247 7371 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..