Stageovereenkomst, die krijg ik toch van de onderwijsinstelling?!

Wij zijn druk bezig met de sollicitatieprocedure voor onze nieuwe stagiair(e). Zijn jullie ook hard op zoek naar studerende toppers die je na de zomer wil inzetten op verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf?
 
Er is een belangrijk verschil tussen een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst. Stagewerkzaamheden zijn gericht op het opdoen van ervaring als onderdeel van een opleiding. Een stagiair(e) is daarom vaak een student die ervaring opdoet, en geen werknemer die productieve werkzaamheden verricht. Daarom is het ook belangrijk dat een stagiair(e) alleen een (onkosten)vergoeding ontvangt en geen beloning voor het werk dat wordt verricht. De verhouding tussen een stagiair(e) en het stagebedrijf is vaak wel een gezagsverhouding, waardoor je je wel moet houden aan regels met betrekking tot arbeidsomstandigheden, -tijden en gelijke behandeling.
 
Ook voor stagiair(e)s geldt dat het belangrijk is om, net als met werknemers, een overeenkomst te sluiten waarin afspraken staan vastgelegd. Als werkgever wil je namelijk dat bedrijfs- en gedragsregels ook voor stagiair(e)s gelden. Of dat je alles wat binnen het bedrijf wordt besproken en gedeeld, geheim wordt gehouden voor de buitenwereld. En wat dacht je van intellectuele eigendomsrechten?
 
Ons advies is dan ook om naast de overeenkomst tussen jou als stagebedrijf, de stagiair(e) en de onderwijsinstelling, zelf een stageovereenkomst te hanteren waarin deze bepalingen zijn opgenomen. Zo maak je duidelijke afspraken en is voor de stagiair(e) duidelijk welke regels er gelden.
 
Waar moet je naast een stageovereenkomst nog meer aan denken bij het aannemen van een stagiair(e)?

  • maak duidelijke afspraken over de stageperiode en een eventuele (onkosten)vergoeding;
  • kijk goed naar de eisen van de onderwijsinstelling.

 
Ook bij stagiaires is het belangrijk om ze te verwelkomen in de organisatie. Zij zijn uiteindelijk de ambassadeur van het bedrijf en je wil natuurlijk dat ze na de stage ook nog enthousiast zijn. Zorg dat de onboarding goed verloopt, stel een goed ontwikkelplan op, maak verwachtingen helder en leg afspraken duidelijk vast.
 
Op zoek naar een actueel voorbeeld van een stageovereenkomst? Neem dan contact op met de helpdesk, wij hebben onze modellen vernieuwd! We zijn te bereiken via 040-2553377 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..