Next Level Nieuwsflits - BBL-ers: wel of geen arbeidsovereenkomst?!

BBL, een afkorting die vaak wordt gebruikt. Maar wat houdt BBL nu eigenlijk in? En waar moet jij als werkgever op letten wanneer je een leerwerkovereenkomst aangaat?

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Kort gezegd houdt dit in dat een leerling één of twee dagen in de week naar school gaat, en de rest van de dagen arbeid verricht voor een werkgever op basis van een arbeidsovereenkomst. Soms wordt ten onrechte gedacht dat er bij een BBL-er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, omdat er ook nog een opleiding wordt gevolgd. Er is sprake van een praktijkovereenkomst waardoor de arbeidsovereenkomst vaak een leerwerkovereenkomst wordt genoemd.

Op een leerwerkovereenkomst is zowel de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) en het ‘gewone’ arbeidsrecht van toepassing. Belangrijk om te weten is dat de ketenregeling niet van toepassing is op de leerwerkovereenkomst, maar dat de regels met betrekking tot minimumloon, transitievergoeding, vakantiedagen en -toeslag wel van toepassing zijn.

Het is belangrijk dat er een leerwerkovereenkomst wordt afgesloten die inhoudelijk goed in elkaar zit. Hiervoor moet in ieder geval de ontbindende voorwaarde worden opgenomen dat de leerwerkovereenkomst eindigt wanneer de opleiding om welke reden dan ook stopt. Daarnaast adviseren we de duur van de leer-arbeidsovereenkomst gelijk te stellen aan de duur van de opleiding.

Ben jij bezig met het werven of aannemen van een BBL-leerling? Laat het ons weten zodat wij je kunnen ondersteunen! Maak gebruik van ons advies en onze model leerwerkovereenkomst. Neem contact op via 040 – 255 33 77 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..