Next Level Nieuwsflits - Multi-jobbing

Lesgevende consultants, postbezorgende IT’ers en barkeepende accountants: multi-jobbers komen voor in alle soorten en maten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat mensen die vanuit intrinsieke motivatie kiezen voor multi-jobbing, meer werktevredenheid, bevlogenheid en mogelijkheden voor inzetbaarheid ervaren. Door een fysiek intensieve of intellectueel uitdagende functie te combineren met een andere baan, zorgen multi-jobbers dat ze een afwisselende werkweek hebben. Soms is dit noodgedwongen vanwege een laag inkomen, maar het komt nu ook steeds vaker voor als preventie van spanningsklachten of ‘gewoon’ voor het werkgeluk.

Dat klinkt zeer positief, maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Multi-jobbers die een financiële noodzaak ervaren zijn juist minder bevlogen en ervaren meer overspanningsklachten. Daarnaast kan er ook voor jouw werknemer een nevenarbeidbeding van toepassing zijn en krijg je ook te maken met de arbeidstijdenwet. Hoe ga je hiermee om?

In de arbeidstijdenwet staat vastgelegd dat werknemers verplicht zijn om zelf tijdig aan te geven dat ze een extra baan hebben, om te voorkomen dat de maximale wekelijkse arbeidstijd wordt overschreden. Echter weten veel werknemers niet dat deze verantwoordelijkheid bij hen ligt. Open communicatie is daarom de sleutel binnen een goede arbeidsrelatie. Is multi-jobbing in jouw organisatie toegestaan? Communiceer hierover en werknemers zullen dan zelf naar jou toe komen om het gesprek aan te gaan. Maak samen goede afspraken om ervoor te zorgen dat er geen problemen of discussies in de toekomst kunnen ontstaan. Zo maak je samen multi-jobbing tot een succes!

Heb jij een multi-jobber in dienst en heb je nog geen afspraken vast staan? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons op 040 255 33 77 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..