Next Level Nieuwsflits - Heb jij grip op jouw frequent verzuim?

Houd jij je hart weer vast als er in de krantenkoppen staat dat er weer sprake is van een griepepidemie? Want jij kan opsommen wie van jouw werknemers morgenochtend kuchend aan de telefoon hangt om zich ziek te melden.

Verzuim wordt steeds complexer. Met name privé- en persoonsgerelateerde oorzaken kunnen zorgen dat een werknemer uitvalt. Dat neemt niet weg dat je als werkgever geen grip op verzuim kunt krijgen. En nee, een verzuimbonus is niet de oplossing.
 
Als een werknemer drie keer of meer in de afgelopen 365 dagen ziek is geweest spreken we van frequent verzuim. Dit zijn belangrijke signalen voor een werkgever. Vaak heeft dit geen volledige medische oorzaak, maar heeft dit ook deels te maken met gedrag van een werknemer. Of nog een ander belangrijker signaal: er ligt langdurig uitval op de loer.

Hoe krijg je grip?
Kijk eens goed naar de verzuimgegevens van jouw werknemers en breng in kaart wie er frequent verzuimt: de frequentie, de duur of andere bijzonderheden. Valt een werknemer drie keer één dagje uit, verzuimt hij standaard een hele week of alleen op maandagen. Dit zijn belangrijke gegevens. Ga samen in gesprek vanuit zorg en aandacht! Zorg voor een open gesprek en stel de juiste vragen. Soms zul je verrassende zaken boven tafel krijgen waar jullie samen iets mee kunnen. Laat de werknemer eerst zelf nadenken over zijn verzuim en oplossingen om dit in de toekomst te beperken. Blijf tijdens het gesprek vooral weg van medische zaken, maar maak concrete afspraken om uitval in de toekomst te beperken. Wellicht zijn er zaken die anders geregeld kunnen worden vanuit de werkgever, zoals flexibelere werktijden of langdurig zorgverlof, zodat de werknemer privé alles geregeld krijgt. En maak altijd een vervolgafspraak, bijvoorbeeld na drie of zes maanden.
 
Indien er langdurig uitval dreigt, is er altijd de optie om de werknemer voor een preventief spreekuur bij de bedrijfsarts langs te laten gaan. Dit is een open spreekuur, waarin een bedrijfsarts de werknemer adviseert om langdurig uitval te voorkomen. Sinds de nieuwe Arbowet in 2017 is een werkgever verplicht om een open spreekuur bij de bedrijfsarts aan te bieden aan werknemers.
 
Putmans Next Level heeft een uitgesproken visie over de aanpak van (frequent) verzuim. Loop jij hier tegen aan of wordt verzuim binnen jouw organisatie steeds complexer en wil je graag even sparren of schreeuw je om hulp? Neem contact op met Factor Arbeid via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 040 255 33 77.