Wet Invoering Extra Geboorteverlof - Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Op 1 januari 2019 is de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) in werking getreden. Het standaard geboorteverlof voor partners is toen uitgebreid van twee dagen naar éénmaal de wekelijkse arbeidsduur. De werkgever betaalt tijdens dit verlof 100% van het loon door.

Per 1 juli 2020 treedt echter nog een aanvullende maatregel in werking: het aanvullend geboorteverlof. Door het aanvullend geboorteverlof kan de partner van de moeder van het kind naast het standaard geboorteverlof, ook maximaal vijfmaal de wekelijks arbeidsduur aan verlof opnemen. Een ingrijpende wijziging!

Aanvullend geboorteverlof
Partners van wie de geboortedatum van het kind op of na 1 juli 2020 ligt, hebben recht op aanvullend geboorteverlof. De werknemer dient wel eerst het standaard geboorteverlof op te nemen. De werknemer kan dan het aanvullend geboorteverlof in gehele weken binnen zes maanden na de geboortedatum van het kind opnemen. Deze weken hoeven niet aaneengesloten te worden opgenomen.

Partner
Het aanvullend geboorteverlof geldt alleen voor de partner van de moeder van het kind. In de Wet Arbeid en Zorg (Wazo) is een partner:

  • hij of zij die echtgenoot of geregistreerd partner van de moeder is;
  • hij of zij die het kind heeft erkend;
  • hij of zij die ongehuwd samenwoont met de moeder van het kind.

Uitkering UWV
Gedurende het aanvullend geboorteverlof heeft de werknemer recht op 70% van het loon. Hiervoor kan de werkgever een uitkering aanvragen bij UWV. Dit kan pas nadat de geboortedatum van het kind bekend is. De werkgever heeft hier de volgende gegevens voor nodig:

  • ingangsdatum verlof;
  • geboortedatum kind;
  • aantal weken verlof (1,2,3,4 of 5);
  • (intentie)verklaring dat de werknemer eerst het standaard geboorteverlof opneemt;
  • Naar welk rekeningnummer de uitkering overgemaakt dient te worden (dit kan dus ook rechtstreeks naar de werknemer).

Praktijk
Werknemers kunnen vanaf 1 juli gebruik maken van dit aanvullende geboorteverlof. Hierdoor kan een werknemer maximaal zes weken afwezig zijn. Dit kan zorgen voor problemen in de planning. Het is daarom voor een werkgever van groot belang om hier duidelijke afspraken met de werknemer over te maken, om eventuele (bedrijfs)problemen te voorkomen. Wellicht ten overvloede, maar ook tijdens het verlof loopt de opbouw van vakantiedagen gewoon door. Dit kan er dus voor zorgen dat een werknemer met een fulltime dienstverband meer dan 10 weken afwezig is.
 
Heb jij vragen over het aanvullend geboorteverlof of wil jij met ons sparren dit thema? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel ons via 040-255 33 77.