Borrelen met beleid

 

Carnaval is voor velen de mooiste tijd van het jaar. Verkleedpartijen, schminken, veel gezelligheid met familie en vrienden, vaak onder het genot van een drankje. Maar wat kun je als werkgever doen wanneer een werknemer onder invloed op de werkvloer verschijnt?

Alcoholbeleid
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom allereerst dat er een strikt alcoholbeleid gehanteerd wordt in jouw personeelshandboek. Een goed beleid is gericht op de rechten en plichten van werknemers en werkgevers omtrent preventie, signalering en sanctionering bij alcoholgebruik. Zo kan een werknemer nooit zeggen dat hij niet wist dat het niet mocht. Maar wat als een werknemer het beleid overtreed? 

Alcoholtests
We krijgen regelmatig de vraag of het is toegestaan om werknemers te testen bij een vermoeden van alcoholgebruik. Hoewel veel werkgevers de indruk hebben dat testen op alcohol zomaar mogelijk is, is dit niet toegestaan zonder wettelijke grondslag. Het verwerken van de resultaten is een inbreuk op de privacy van de werknemer en  daarom in bijna alle gevallen verboden. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat de resultaten van alcoholtests gezondheidsgegevens zijn, waardoor werkgevers dit alleen maar mogen verwerken als er een wettelijke uitzondering bestaat, zoals in de wet scheepsvaart en de wet luchtvaart. Tenzij de werknemer toestemming geeft voor het afnemen van een alcoholtest, dan mag dit uiteraard wel.

In het personeelshandboek opnemen dat er getest kan worden bij vermoeden van alcohol gebruik, is niet voldoende voor een wettelijke grondslag. Bij een verzoek om op alcohol te testen, kan de werknemer hier wel op gewezen worden. Echter mag de werknemer alsnog weigeren om deel te nemen aan de alcoholtest.

Sanctioneren
Ga zo snel mogelijk met de werknemer het gesprek aan op het moment dat je het vermoeden hebt dat hij onder invloed van alcohol is. Wijs de werknemer op het alcoholbeleid tijdens het gesprek en verstrek een schriftelijke waarschuwing. Leg het gesprek vast in een gespreksverslag, voor in zijn personeelsdossier. 

Verschijnt een werknemer regelmatig onder invloed van alcohol op de werkvloer? Dan kan er wellicht sprake zijn van alcoholisme. In de wet wordt alcoholisme gezien als een ziekte, waardoor de werknemer onder de ontslagbescherming valt. Meld de werknemer dan meteen ziek bij de bedrijfsarts!

Heb je een vermoeden dat een werknemer onder invloed is van alcohol of ben je op zoek naar een alcoholbeleid voor jouw organisatie? Neem dan contact op met ons Factor Arbeid team via 040 255 33 77 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor nu: alaaf en een fijne carnaval!