Next Level Nieuwsflits - Indexering 2019

Nieuw jaar, nieuwe lonen?

In de maand januari stromen de vragen over de jaarlijkse loonindexering bij Factor Arbeid binnen. Alle speculaties over de hoogte van de indexatie voor het nieuwe jaar roepen natuurlijk veel vragen op.

Allereerst is het goed om te weten dat het indexeren van lonen niet wettelijk vastgelegd is, maar een keuze van het bedrijf of een verplichting vanuit de cao. Daarnaast wordt in de bekendmaking van de minimumlonen standaard een indexatie meegenomen, dus daar hoef je niet meer naar te kijken.

Maar hoe zit dat dan met de rest van de lonen? Weet jij welke indexering voor jouw bedrijf geldt? Controleer eerst de arbeidsvoorwaarden of daar een standaard indexering in opgenomen is en zo ja, om welk percentage dit gaat. Het kan ook zijn dat er in de cao een vaste jaarlijkse indexering is opgenomen. In de praktijk zien we dat veel bedrijven in het personeelshandboek aangeven dat de Consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gehanteerd. De CPI voor 2019 is inmiddels bekend en bedraagt een stijging van 1,7%.

Let op! Probeer een afgesproken indexering altijd tijdig door te voeren! Anders kan de werknemer een loonvordering instellen, waardoor je als werkgever een verhoging en/of rente verschuldigd bent!

Heb jij vragen over het indexeren van lonen of is het tijd om jouw loongebouw te herzien? Neem dan contact op met een van de consultants van Putmans Next Level via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 040-2553377.