Next Level Nieuwsflits - Gedeeltelijke transitievergoeding

Gedeeltelijke transitievergoeding bij minder werken onder dwang

Je zult het vast wel eens mee maken. Een werknemer die een verzoek indient om minder uren te gaan werken, bijvoorbeeld vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd of de zorg voor het gezin. Zolang dit geen problemen veroorzaakt voor de bedrijfsvoering, zullen veel organisaties daar ook in meegaan. Bij deze twee voorbeelden gaat de werknemer vrijwillig minder werken, maar het kan wel eens voorkomen dat werknemers gedwongen worden om minder te moeten gaan werken. Deze werknemers hebben daarom dan ook recht op een gedeeltelijke transitievergoeding.

Wanneer is er sprake van dwang?

Vanuit de jurisprudentie zijn er twee duidelijke voorbeelden van minder werken onder dwang:

1. Langdurige ziekte
Na twee jaar ziekte kan blijken dat volledig herstel voor een werknemer niet mogelijk is. Hierdoor kan hij niet volledig re-integreren in zijn functie en wordt de wekelijkse arbeidsduur definitief gewijzigd.

2. Bedrijfseconomische redenen
Door een financiƫle crisis of automatisering van de organisatie, bestaat de kans dat bepaalde werkzaamheden komen te vervallen. Als er geen vervangende werkzaamheden aanwezig zijn, betekent dit voor sommige werknemers structureel minder werk.

In beide gevallen heeft de werknemer zelf geen invloed op de situatie en wordt hij geconfronteerd met het feit dat hij minder moet gaan werken. Dit heeft niet alleen invloed op zijn inkomen, maar ook op zijn transitievergoeding bij latere uitdiensttreding. Bij de berekening van een transitievergoeding kijk je immers naar het laatst verdiende loon. Daarom dat de Hoge Raad heeft besloten dat deze werknemers recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding. Let op! Dit is van toepassing als de werknemer minstens 20% structureel minder gaat werken. Werknemers die voor een kortdurende periode of vrijwillig structureel minder gaan werken, kunnen hier geen aanspraak op maken.

Loop jij hier tegen aan of heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan contact op met ons Factor Arbeid team, via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 040 - 255 33 77