Grensoverschrijdend gedrag. Wanneer is gedrag grensoverschrijdend?

Grensoverschrijdend gedrag in de werkomgeving ligt onder een vergrootglas. Waar het begon met televisieprogramma’s als The Voice en DWDD is er sinds het onderzoeksrapport van de commissie van Rijn een bom geplaatst onder de publieke omroepen en stapt de ene na de andere leidinggevende op. Waarin het vooral gaat over zoekgeraakte verantwoordelijkheden.

Maar hoe zit dit binnen jouw organisatie?

Misplaatst gedrag op basis van hiërarchie of macht is van alle tijden en niet iets nieuws. Wat wel ‘nieuw’ is, is onze reactie op en kijk naar dit gedrag. Er ontstaat langzaamaan een nieuwe normaal en hierover zullen we met elkaar het gesprek moeten voeren. Wat vinden we normaal? Hoe willen we graag met elkaar omgaan? Dit heeft te maken met (werk)cultuur, omgangsnormen en het soort bedrijf dat je bent of wilt zijn.

Er wordt vandaag de dag steeds nauwlettender gekeken naar hoe bedrijven een veilige werkcultuur creëren voor hun werknemers en hoe omgegaan moet worden met ongewenst gedrag zoals pesten, racisme, schelden, machtsmisbruik en intimidatie. Tijd dus om de psychosociale veiligheid van jouw werknemers eens goed te bestuderen. Maar wat is psychosociale veiligheid precies en hoe bereik je die? Alleen het opstellen van beleid is helaas niet voldoende. Dat is weliswaar een van de stappen op weg naar een veilige cultuur, maar biedt geen garantie dat ongewenst gedrag niet meer voorkomt binnen jouw organisatie.

Het maakt je wellicht als werkgever ook onzeker. Wanneer doe je het goed? Hoe creëer je een veilige (werk)omgeving, zowel voor de medewerker, maar ook voor de leidinggevenden. Hoe zorg je dat eventuele meldingen goed onderzocht worden en er niet bijvoorbeeld op basis van geruchten een cancelcultuur ontstaat?

Heb jij vragen over grensoverschrijdend gedrag, (werk)cultuur of een ander onderwerp?  Of wil je hulp bij een beleid over ongewenste omgangsvormen? Je mag altijd mailen op: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.!