Next Level Nieuwsflits

Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat gaat er veranderen?

 
Op 28 mei 2019 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) aangenomen door de Eerste Kamer en daarmee definitief geworden. De WAB zal ingaan op 1 januari 2020. Hieronder vind je de veranderingen voor jou als werkgever.

 • Transitievergoeding:
  • Berekening: de transitievergoeding zal worden berekend vanaf dag één van het dienstverband, en niet meer na twee jaar. De werkgever moet de transitievergoeding straks berekenen over de feitelijke duur van de arbeidsovereenkomst. Er wordt dus niet langer afgerond. Daar tegenover staat dat de 50+-regeling vervalt en dat de opbouw van de transitievergoeding wordt verlaagd. De vergoeding bedraagt 1/3 van het bruto maandsalaris voor ieder jaar dat het dienstverband heeft geduurd.
  • Compensatie: naast de compensatieregeling voor een transitievergoeding uitgekeerd bij langdurige arbeidsongeschiktheid komt er een compensatieregeling in geval van beëindiging van de werkzaamheden van de onderneming vanwege pensionering of ziekte van de werkgever.
 • Wijziging ketenregeling:
  • De ketenregeling wordt weer van drie contracten in twee jaar, verruimd naar drie contracten in drie jaar.

 • Cumulatie ontslaggrond: op dit moment is het zo dat je voor een ontslag via de rechter één voldragen ontslaggrond nodig hebt. Met de WAB wordt de mogelijkheid geboden om verschillende omstandigheden te combineren uit meerdere ontslaggronden om zo tot een ontslag te komen. Hier staat tegenover dat de rechter (naast de transitievergoeding en eventuele billijke vergoeding) ter compensatie een extra vergoeding kan toekennen aan de werknemer. Deze extra vergoeding bedraagt maximaal de helft van de transitievergoeding.

 • Flexibele arbeid payroll:
  • Gelijke arbeidsvoorwaarden voor payrollmedewerkers: in de Waadi wordt opgenomen dat payrollwerknemers recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers van opdrachtgever. Daarnaast krijgen payrollwerknemers recht op een adequate pensioenregeling.

 • Flexibele arbeid oproepkracht:
  • Oproepkrachten moeten minimaal vier dagen van tevoren worden opgeroepen. Zeg je de oproep af? Dan blijft het recht op loon van de duur van de oproep bestaan.
  • Na 12 maanden moet je een oproepkracht een aanbod met vaste arbeidsomvang doen, van gemiddeld het aantal uur dat de werknemer het afgelopen jaar heeft gewerkt.

 • WW-premie: er komt een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contact en een hogere WW-premie voor werknemers met een flexibel contract. Dit om werkgevers te stimuleren eerder een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te gaan.

Heb jij vragen over deze komende veranderingen? Neem dan contact op met onze arbeidsjuriste Marlou Savelkoul via 040-255 33 77 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

September kennissessie ism Hermanides Advocaten: "De Wet Arbeidsmarkt in Balans: ben jij er klaar voor?"
Wanneer? 19 september, 16.00 - 17.30 uur + borrel (inloop vanaf 15.30)
Waar? Microlab op Strijp-S

Tijdens deze kennissessie zullen we jou informeren over de wijzigingen die middels de WAB in 2020 worden ingevoerd. Samen met Mijntje Jansen (advocaat arbeidsrecht van Hermanides Advocaten) zal Marlou Savelkoul (onze arbeidsjuriste) de theorie uitleggen én bespreken wat dit voor jou als werkgever in de praktijk inhoudt. Ook zullen er do's en dont's worden besproken om deze wijzigingen zo goed mogelijk door te voeren in jouw organisatie.