Advies advocaat-generaal over slapende dienstverbanden, zal de Hoge Raad dit volgen?

Een aantal maanden geleden hebben we jullie geïnformeerd over de prejudiciële vragen die de kantonrechter heeft gesteld aan de Hoge Raad om duidelijkheid te geven over de toelaatbaarheid van een slapend dienstverband.
 
Even terug
Kantonrechters verschillen enorm van mening als het gaat om de beëindiging van een slapend dienstverband. Waar de ene kantonrechter oordeelt dat de werkgever niet wettelijk verplicht is om het dienstverband te beëindigen, ziet de andere kantonrechter het juist als ernstig verwijtbaar gedrag in het kader van slecht werkgeverschap. Om deze onduidelijkheid weg te nemen heeft een van de kantonrechters van Rechtbank Limburg uitleg gevraagd aan de Hoge Raad.
 
Advies van de advocaat-generaal
Vorige week heeft de advocaat-generaal een advies uitgebracht aan de Hoge Raad. Als een werknemer na twee jaar ziekte verzoekt om de arbeidsovereenkomst te beëindiging onder toekenning van een bedrag gelijk aan de transitievergoeding, moet de werkgever hier positief op reageren. Dit geldt niet indien:

  • er nog (reële) re-integratiemogelijkheden zijn;
  • er financiële problemen bij de werkgever ontstaan in verband met het voorfinancieren van de transitievergoeding, omdat de compensatieregeling nog niet is ingegaan;
  • de werkgever de transitievergoeding niet (geheel of gedeeltelijk) vergoed krijgt;
  • er overige belangen zijn van de werkgever.

De tijd zal het leren
Het advies van de advocaat-generaal is slechts een onafhankelijk advies. De Hoge Raad is niet verplicht om dit advies op te volgen. Op de uitspraak van de Hoge Raad zullen we nog minstens zes weken moeten wachten. Uiteraard houden we jullie op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen over het slapend dienstverband zijn.
 
Heb jij vragen over slapende dienstverbanden? Neem dan contact op met onze HR-helpdesk ‘Factor Arbeid’ via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 040 - 255 33 77.