Next Level Nieuwsflits - Fit tot aan de eindstreep

Samen fit tot aan de eindstreep

 
In de praktijk zien wij regelmatig dat het bevorderen van vitaliteit op de werkvloer, niet altijd even makkelijk is. Juist daarom heeft onze stagiair Stan een onderzoek uitgevoerd, zodat we met de resultaten jouw bedrijf nog beter van dienst kunnen zijn.  De afgelopen periode is Stan met een aantal van onze klanten het gesprek aangegaan, om te kunnen onderzoeken welke knelpunten met name leidinggevenden ervaren en hoe wij hierbij van toegevoegde waarde kunnen zijn.
 
Uit de resultaten is gebleken dat er verschillende opvattingen zijn over het begrip vitaliteit. Waarbij de één vitaliteit ziet als gezond leven, ziet de ander dit juist breder, met name gericht op blijven ontwikkelen gedurende de gehele loopbaan. Hoe dan ook, het blijft over het algemeen lastig om goed invulling te geven aan het begrip vitaliteit. Wanneer wij onze klanten adviseren over vitaliteit, gaan we uit van de volgende aandachtsgebieden: veerkracht, motivatie, energie en leefstijl.
 

'Welk bedrijf wil nu niet dat medewerkers vitaal zijn en werkgeluk ervaren?
Maar ja, waar begin je dan?
Zeker als iedereen er zo’n beetje een andere definitie op na houdt.'
                                                                                - quote respondent

We gaan kort in op de knelpunten die worden ervaren:

  • Het belang van vitaliteit wordt niet altijd onderkend, zowel bij werknemers, leidinggevenden als directie.
  • Diverse generaties kijken verschillend naar vitaliteit. Zo is een groot verschil waarneembaar tussen jongeren (18-30 jaar) en oudere (55+) werknemers.  
  • Leidinggevenden ervaren dat jongere werknemers over het algemeen nog niet zo bezig zijn met het begrip vitaliteit, doordat de pensioengerechtigde leeftijd nog ver weg voelt. Dit in tegenstelling tot oudere werknemers, die hier meer bewustwording voor hebben en bereid zijn om stappen in hun vitaliteit te zetten.
  • Over het algemeen geeft de directie een lagere prioriteit aan de bevordering van vitaliteit.
  • De leefstijl van de werknemer vormt vaak een belemmering doordat hier ook het aspect privacy aan gekoppeld is.

Stan concludeerde in zijn onderzoek dat vitaliteit een onderbelicht thema is binnen verschillende organisaties. Er wordt vaak een poging gedaan tot de bevordering van vitaliteit, maar de uitwerking is helaas niet zoals gewenst. Op basis van het onderzoek heeft Stan ons voorzien van goede adviezen en boordevol inspiratie. Ook wij streven continu naar een Next Level, en de input vanuit Stans onderzoek is daarbij een goed hulpmiddel. Zo kunnen wij jou ondersteunen om vitaliteit op de werkvloer tot een succes te maken!
 
Loop jij ook tegen deze knelpunten aan? Of wil je binnen jouw organisatie ook meer aan vitaliteit doen? Neem dan contact met ons op via 040 255 33 77 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
Tot slot willen wij de respondenten die hebben deelgenomen aan het onderzoek graag nogmaals bedanken voor hun tijd en openheid. Alle input was van harte welkom en waardevol.