Next Level Nieuwsflits - Tijd om de slapende dienstverbanden te laten ontwaken?!

Tijd om de slapende dienstverbanden te laten ontwaken?!
 

De transitievergoeding na 104 weken arbeidsongeschiktheid, slapende dienstverbanden en de compensatieregeling vanuit het UWV. Het zijn veelbesproken onderwerpen op dit moment. Toch blijft er onduidelijkheid bestaan over hoe de transitievergoeding door het UWV gecompenseerd gaat worden. Minister Koolmees heeft daarom dinsdag verschillende vragen beantwoord, om hopelijk de laatste drempel weg te halen voor het uitbetalen van de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid.
 
Nog even een korte terugblik:
Wanneer een werknemer 104 weken arbeidsongeschikt is geweest, stopt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. Wanneer je op dat moment afscheid wil nemen van een werknemer, moet je wel nog een transitievergoeding betalen. Een nadelige positie voor de werkgever! En daarmee voor veel werkgevers een reden om een dienstverband niet te beëindigen, maar te kiezen voor een slapend dienstverband. De werknemer blijft dan op papier nog in dienst,  ontvangt een WIA-uitkering en geen loon.

Op 20 juli 2018 is er een wet voor de compensatie van transitievergoeding aangenomen. De verwachting is dat vanaf 1 januari 2020 (met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2015) geldt dat een transitievergoeding die wordt uitgekeerd bij einde dienstverband, na langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen, wordt gecompenseerd door het UWV. De reden van deze compensatieregeling, is onder andere om de prikkel weg te nemen om dienstverbanden slapend te houden.
 
In december 2018 is er een arbitraal vonnis uitgesproken door het Scheidsgerecht Gezondheidszorg over een zorginstelling, waarbij het slapend dienstverband door de werkgever moest worden ontbonden en de transitievergoeding aan de werknemer moest worden voldaan. Ondanks dit arbitraal vonnis zijn andere pogingen van werknemers bij de rechtbank, om een slapend dienstverband met behoud van de transitievergoeding te ontbinden, tot nu toe gestrand.

Antwoorden minister koolmees:
Minister Koolmees heeft dinsdag antwoorden gegeven op verschillende vragen met betrekking tot het slapend dienstverband en het tijdspad van de nieuwe wetgeving over de compensatie transitievergoeding. De antwoorden van de minister geven wederom aan dat de verandering een grote impact voor UWV zal inhouden en dat eerst uitvoeringsregels zullen worden opgesteld, voordat er meer duidelijkheid kan worden verschaft. Minister Koolmees heeft ook aangegeven dat hij vanuit de overheid werknemers, die een slapend dienstverband zelf willen ontbinden, niet financieel zal ondersteunen.
 
Heeft Koolmees de laatste drempel weggehaald voor het uitbetalen van de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid? Naar mijn mening niet. Het is wel duidelijk, dat je als werkgever niet gecompenseerd gaat worden voor het gedeelte van de transitievergoeding dat betrekking heeft op de periode van het slapend dienstverband. Het is dus verstandig eventuele slapende dienstverbanden kritisch te bekijken!

Heb jij momenteel werknemers met een slapend dienstverband en wil je hier graag een oplossing voor? Of heb je misschien nog andere vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Marlou Savelkoul via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 040-2553377.